Nederland moet het beste MKB-financieringsklimaat krijgen van Europa. Dat is het doel van het financieringsconvenant dat de MKB-sector afsloot met diverse financiers. Tegenwoordig komt het MKB maar moeilijk aan financiering. Dit terwijl van de bedrijven stevige investeringen worden gevraagd voor hun rol in de verduurzaming en digitalisering van de samenleving.
Het convenant is ondertekend door MKB Nederland en Stichting MKB Financiering (SMF) enerzijds en diverse financiële instellingen, waaronder de Nederlandse Vereniging van Banken, anderzijds.
In het kort moet het makkelijker worden voor MKB-bedrijven om financiering te krijgen. Vooral financieringen onder de €1 mln krijgen MKB-ondernemers nu maar moeilijk rond en onder de €250.000 is het al helemaal lastig. Banken trokken zich de laatste decennia steeds meer terug uit de MKB-sector.
Volgens het convenant dient er een financieringshub te komen waar alle partijen bij zijn aangesloten, waardoor MKB-bedrijven de juiste weg kunnen vinden naar de best passende financiering. De beroepsgroep MKB-financieringsadviseurs dient te worden uitgebouwd. Bij banken zijn veel van deze functies weggesaneerd.
Verder is het doel om meer Europees kapitaal te mobiliseren, waaronder een financieringsfonds met institutioneel kapitaal. Daarbij is ook het doel dat de financiering voor het MKB goedkoper wordt.
Aangezien van de overheid ondersteuning wordt verwacht is dit akkoord aangeboden aan minister Adriaansens van Economische Zaken. Er wordt gevraagd om een speciaal gezant MKB-financiering. Die dient onder meer de regie te houden op alle onderdelen van het convenant en de voortgang te bewaken.
‘Begin 2024 moeten de eerste effecten al merkbaar zijn’, zegt Ronald Kleverlaan, voorzitter van SMF. ‘Dan moeten MKB-bedrijven al sneller aan een krediet kunnen komen.